Sunday, October 11, 2015


3 months to 2016...
I am gonna turn 31 soon
My new wish list

#umrah32
#Hallstatt33
#5gdinarEmas34
#Haji35

Monday, July 06, 2015


思い出のかけら

どんなに時間立っていても変わらないこの心
どうすればいいのだろう。

10 years has passed but I can still feel n smell the first snow in Osaka.
Those 4 years... never once I feel unhappy.

But this year I m feeling hopeless... 

Ps:dongak ke langit sambil menyapa sang bulan yg tersenyum tanpa kata

Friday, August 03, 2012

お父さん bapa


hurmm..just saikin slalu tringat kat arwah bapak..bapak pergi menemui Ilahi on the 2nd October 2011..Al Fatihah..rasa cam baru smalam dok tgk bapak...Actually bapa menghidap kencing manis, and dah jalani hemodialisis di MAA perai since late 2009..n apa yg mengejutkan kami satu family was the fact that bapak meninggal disebabkan kanser hati...sedangkan xterlintas di benak fikiran yg bapa ada kanser hati n meninggal bukan sbb penyakit kencing manis yg dtanggung bapak slama nie..
last raya ngan bapak..xley imagine the coming raya without bapak

Ramadhan yg lepas cam ramadhan yg sebelum2 nie ..cumanya bapak sempat posa on the 1st day of Ramadhan saja.Tarawikh pon sempat sehari ja...bapak masuk tdoq awai..letih sangat gamaknya n mayb bapa dlm kesakitan tp xmau km semua risau...agaknya...hari2 lain bapak xposa sbb terlalu letih..bayangkan 4 jam duduk cuci darah...badan bapak pon jadi kurus kering smacam..dan kat tempat cucuk lubang utk cuci darah tu memang benjol la..xdapat bayangkan kesakitan yg bapak rasa througout those 2 years of dialisis..

Actually perangai bapak pelik on malam raya...tiap2 tahun bapak akan panggil group budak2 utk takbir raya mai umah n prepare the dish..tahun lepas kitorang xberpeluang sbb dah banyak umah dlm list ..tambahan plak ada tahlil arwah embah..so tahun ni bapak book awai2..pastu plak siap p borong kambing,ayam,daging lembu segala sorang2..kitorang ingat barang tue utk raya,pastu bapak bg order semua kena masak bg org takbir makan.."aku nak buat yg  terbaik"katanya..speechless waktu tue.banyak tue..larat ka depa nak makan..dahla banyak umah derang kena p.....tp as usual la xdak sapa bley halang kalau tue arahan bapak...pagi tue jugak kitorang bergegas kemas umah ..as slalu, keja aku mop lantai n kerusi kat luaq umah..pas balik dialisis bapak sampai ngan barang2 tue tp kitorang still buat cool ja..maklomla banyak kakitangan..xla risau sgt...terlalu letih gamaknya, bapak melepak kat sofa L shape kat luaq umah since sofa semua km dah susun kat luaq sbb nak kemas dlm umah n kasik lebey ruang utk org marhaban..letih gamaknya baru balik dialisis ...sambil aku mop lantai, sambil ushar bapak..dalam hati aku "mesti ada benda yg xkena nnt..."cuak ..cuakxhengat...pas couple of minutes, bapak masuk dlm n sound kitorang..tue pon sbb kitorang blom hampaq tikaq kat hall umah...dlm hati masing2 "awai lagi..baru tghhari ..petang pon belum..org takbir nak mai malam nnt..rilekla bapak.." dalam hati ja la mampu cakap camtu...bapak tambah lagi "kalau aku larat,aku dah bwat.."nada agak tinggi...kitorang pon apa lagi ready la ngan tikaq...lagi satu bapak mmg pantang kalau guna pinggan/cawan kertas bg kat tetamu,xsopan katanya..tp memandangkan kami semua agak xlarat nak basoh pinggan malam nnt,dengan esoknya nak raya,kami bertekad beli pinggan/cawan kertas kat carrefour..tp sembunyikan kat bonet keta aku..waktu nak hidang baru nak kluaqkan..kiranya nak wat keja jahat la..hikhik...dalam hati semua dah be prepared kalu bapak marah nnt....kami start proses memasak n mengemas n tibalah malam hari...batang hidong bapak pon xnampak..slalunya bapak dah wat spotcheck dah bila almost time..tp bapak dok dlm bilik tak kluaq kluaq sampaila org habes marhaban baru bapak kluaq...n regardless apa yg kitorang risaukan,bapak xmarah la plak..pelik2...tp alhamdulillah la xkena marah...bapak kluaq bilik ngan wajah yg agak ceria maybe pas a bit nap, letih bapak dah berkurangan ....kat bebudak2 yg mai marhaban bapak sempat cakap.."mai umah esok raya amek duet raya..next time xdak dah..kena mai esok jugak tau"aku agak pelik dgq ayat bapak tp xmo pikir panjang2 waktu tue...pas semua org balik,proses mengemas jd lebih senang sbb just throw away xperlu basoh pinggan..lega yg amat...

Pagi raya tue sgt special sbb makcik2 sebelah makku , Mayah n Miju Besaq mai awai...so ada la org yg tangkapkan gambaq kami sekeluarga...kalau nak difikirkan mayb Allah dah atur cantek..sbb tahun2 sebelum nie xpernah keluarga km complete dlm gambaq raya first day..maklomla yg berkeluarga semuanya ada plan ikut giliran raya kat umah mertua..tambah plak kami kena tangkap gmbq sendrik,so kurang sorang dlm picture tue..tp ditakdirkan Allah,first day raya kali nie,semua ada kat umah..Mayah n Miju plak igaito mai beraya awai that year.....semuanya dah dirancang...raya 2nd macam biasa..n raya 3 aku p umah kawan sekuliahku Muco n Wani kat Kedah...tghhari tue dpt mesej dr kak emi yg bapak sakit perut n nanges kesakitan,n tanya whether aku lambat balik.aku ingat sakit perut biasa xsangka plak bapak kena admit kat spital..As usual depa wat XRay n doc kata xnampak apa2...kena tggu next XRay plak...pastu derang kata mayb ada problem kat bahagian hati n since derang xbrapa pakar bab2 hati nie..derang arrange check kat Hospital alor Star on the 20th Sep kalau xsilap..that means another 3 weeks kena tggu untuk further check up...mula2 mintak doc adjust the date tp doc kata xbley,kena tggu giliran..doc cakap ada ketumbuhan kat hati...kitorang ingat ketumbuhan biasa2 ...rilek lg waktu tue sbb bapak pon dah bley kuaq hospital..cuma kena masok drip sbb kalau tekanan darah rendah,xbley nak wat dialisis..

pas a few days,perut bapak membengkak dgn mendadak..takut gak tengok..mak plak 24 jam kat sisi bapak..xtidoq n jaga bapak..bapak kena admit spital balik..on the 2nd week bapak asyik pejam mata keletihan..n then suddenly one day dia dah xingat kami xkenal kami...adalah beberapa nama yg dia panggil n bapak keluaq masok spital since then ..dialisis plak terganggu sbb everytime tekanan darah rendah ,depa akan tggu stabil dulu baru hantaq bapa utk dialisis;; akak sulung aku kak na belikan tonik hati al jabbar n by the time ubat tue sampai bapak sempat makan 2,3 hari.on the day actual appt ngan spital alor star,aku berdebar2 kat tpt keja..i thought semuanya akan ok..tp balik keja,aku nampak keta kakak aku kat umah...dia kata,doc kata xbley bwat apa2 sbb besq sgt dah ketumbuhan tu..kanser hati stage 4 dah...waktu tu mula rasa tension ngan pihak spital...waktu perut bapak kecik lagi hampa yg suruh ikot giliran la apa la nie dah besaq ampa kat susah nak oprate ..risiko tiggi..sorryna doc2 kat luaq yg takdak kaitan ngan story nie...tp bila dtengok balik,doc kat spital tue ramai yg muda2 n cakap xconfident..nak percaya xpercaya pon ada..akak 3rd ku Kak Emi buat appointment ngan Ustaz perubatan islam nak tgk condition bapak..derang gerak trn KL the next day  rasanya but then sad news ustaz cakap xbley nak bwat apa dah sbb sel2 kanser dah makan sel2 otak bapak,tue yg dia dah tak kenai orang tue....aku still ingat bapak panggil nama aku waktu aku terbatuk kat umah aritu..waktu tu bapak dah xkenai orang but then since aku mmg hari2 batuk sejak 2,3 tahun lepas ,dah jd trademark aku plak,so bila bapak dgq bunyi batok,bapak terus panggil "aida,aida,aida..",,,,nak nanges pon ada waktu tue..aku p kat bapak,bapak tengok aku n senyum...aku senyum balik...thats all...diam tanpa bicara..spanjang bapak sakit hari2 akan dgq bapak meraung tgh2 malam...sakit yg bapak rasa, tuhan ja yg tau..aku takut nak tdoq sbb harihari risau keadaan bapak...mak plak muka smbab sbb nanges rasanya ..dahla xtdoq..jaga bapak...betapa aku sedih n sayu tgk ketabahan mak ....Ya Allah tempatkanlah ayah dan ibuku di syurga nnt....

Hari sabtu 1 october tu bapak kena dialisis tp dihantar balik ke spital sbg jaya sbb tekanan darah rendah...mak dah ready nak tdoq kat spital...malam tue hujan renyai2...aku xbley nak lelapkan mata...dlm kol 11.oo mlm mak tepon bertanyakan perihal adek laki aku sbb  dia cakap nak ganti jagakan bapak..tp dia xsampai2..mak cakap xpala biaq mak jaga..aku call adek aku tp xdiangkat ..waktu tu aku cuak sket sbb aku dah pesan jgn kuaq lewat malam..incase something happen..since dia pakai keta aku..cuma ada motor ja kat umah..aku plak xdak lesen moto..kalu jd apapa camna..tu yg aku risau..abes semua org aku kacau soh tolong tepon adek aku tue ...atlast dlm kol 2.00 pg baru dpt respons dia..waktu aku tanya keadaan bapak kat mak,mak tak banyak cakap,just cakap yg mata bapak terbuka n mintak adek laki aku p skrang...pastu adek laki aku plak call soh aku better p spital sbb mata bapak dah terbuka ..aku lembap gak sbb xterlintas plak maksod terbuka tu...aku bergegas ke spital p jengok bapak since aku xley nak tdoq..

Hujan still turun and aku pecut ke hospital..nasib baik jarak spital ngan umah xlebey dr 10 minit..sampai ja spital, aku terkedu tengok bapa...airmata aku start mengalir..barulah aku paham maksod mata bapak terbuka yg mak n adekku maksodkan...rupanya mata bapak dah tak berkedip..airmata bapak asyik mengalir mungkin mata pedih sbb tak dapat kedipkan kelopak mata..berkali2 mak lap airmata bapak n cuba rehatkan mata bapak ngan sapu tangan basah...airmata aku ikut sama mengalir...aku tanya pada mak whether wajar utk aku tepon n inform hal tue kat adek2 bapak  n mak n adekbradek aku.mak kata terpulang kat aku...mak pon tak pasti...aku terus lari ke pondok tepon yg berdekatan..aku dial satu2 nombor paman2,bibik2,mamu2,n mami2 yg aku ada n then satu2 kakak2 ku lebey kurang pukoi 2.30 pg..aku just gtau yg mata bapak asyik terbuka n tak tutup2 n aku risau something will happen..derang yg dari kl terus gerak n sampai penang dlm kol 7.00 pg tue...aku call kakakkakak ja.. xtrpikir nk call adek2 sbb xterlintas bapak nak pergi dah ke alam lain. terlupa call adek aku yg tgh study kat melaka jugak..n dia pon gerak naik penang..since bus xdak, akak sulung cakap dia naik bus lompat n bas dia tersangkot kat taiping agak lama..

Aku balik umah ngan salah sorang kakak aku n aku bw balik skali anak2 menakan yg ada since depa still ngantok n aku ada cadang nak kemas umah sket since nnt ramai orang nak mai..Kira-kira dalam kol 9.00 pg,atas nasihat pakcik2 ku,keluarga aku amek keputusan bw balik bapa ke umah since doc pon xley wat apa dah..better baca yasin kat umah datte...aku n adek2 ku prepare sket makanan n minuman utk tetamu..kami decide nak beli roti kat carrefour so that senang bg tetamu makan..aku bergegas ke carrefour once bapak sampai umah..aku tak terlintas langsong yg bapak akan pergi dlm masa yg singkat sesudah sampai ke umah..sedang aku sebuk cari plastik,aku dpt panggilan yg bapak dah tak ada di dunia ini tepat jam 10.45 pg..waktu tu aku dah berdekatan ngan umah..n yes again i m speechless..kalau aku tau bapak akan pergi cepat,aku takkan kuaq umah sebok cr plastik...aku xdapat tgk saat2 akhir bapak kat dunia nie..Kakak aku cakap waktu tue adek aku yg dr Unimap perlis baru jejakkan kaki ke umah n by the time dia duduk kat sisi bapa,bapak menghembuskan nafas terakhir...since dia anak pompuan bongsu,dia slalu d sisi bapak,dia jugakla yg paling rapat ngan bapa n kalo bapak p pasar malam, bapak tak pernah lupa beli rangka ayam untuk adekku tue,,n mayb bapak tunggu dia sampai ,baru bapak pergi menyambut seruan ilahi..adek aku yg dr Utem melaka masih xsampai2..abang ipaq aku suruh dia naik teksi dr ipoh since org mesjid nak segera mandikan bapak..dia mntak tunggu dia dulu sblm dimandikan but then org masjid cakap depa akan tggu dia be4 kebumi tp terpaksa mandikan mayat bapak dulu sbb xelok biaq lama2..

Waktu mandikan mayat bapa,hati aku sgt sayu n sedey sampaila waktu bapak dikafankan dan kami mengucup dahi bapa...wajah bapak putih berseri n sejuk..aku xpernah tengok wajah bapak setenang n ceria tu sewaktu bapak masih hidop...n kami semua bergerak ke kubur smentara org masjid sembahyangkan jenazah bapak..sampai ja di tanah perkuburan,adek lelaki aku dr melaka pon sampai..aku dapat tgk org masjid bukakan keranda dan menenangkan adekku yg sebak  dan sayu tatkala memegang n mencium dahi bapak yg sudah tak bernyawa..dia anak lelaki sulong keluarga dan akan memikul tanggungjawab arwah selepas nie....sesudah selesai semuanya km pulang ke rumah dan bersedia utk majlis tahlil......

Di waktu awal pemergian bapak,aku sering terlupa yg bapak dah tak ada..everytime dgq bunyi motor yg sama ngan motor bapak,aku automatically akan bangun dah bersedia bukakkan gate utk bapak..bila bunyi tu smakin hilang ,baru aku tersedar yg tu bukan bapak... bapak dah xdak..Aku slalu jugak dgq bunyi yg pernah bapak buat dulu kalau nak adjust suara..Ya Allah tempatkanlah arwah bapakku di syurga Mu.....walaupon dah hampir setahun bapak tinggalkan kami..kenangan bersama ngan bapak masih segar dlm ingatan....rasa cam mimpi..Al Fatihah

beralih pada kisah hidop bapa...
waktu mula2 dialisis dulu,kitorang adekbradek gilir2 hantar n amek bapak dr pusat rawatan tue..but then few months later bapak dah start p sndrik naik motor..actually kitorang risau gak sbb since mata kiri bapak xbrapa nampak sgt due to kencing manis..tambahan pula bapak bukan jenis yg suka melengah2kan masa.sangat pentingkan punctuality...xsuka tunggu..atau ditunggu...so habes dialisis bapak mmg terus straight balik umah..kol 8 mak akan prepare biscuits n air utk bapak n dgn Karisma bapak akan pecut ke pusat tue...dlm 1230 ja mak mmg dah ready masak sbb bapak akan balik keletihan and ofcoz mak prepare siap2 makan tghhari bapak....slalunya mmg akan dgq bunyi hon motor bapak on the 1230..mak akan lari2 anak p kat motor bapa n amek tupperware biscuits yg dah pon kosong n beg yg berisi selimut bapak...bapak akan rest sat dekat sofa L shape favourite bapak sambil amek angin n mood...n then will start makan tghhari..pas makan bapak akan ready pakai jubah , jam tangan kesayangan, n minyak atar sambil tunggu jam azan kat rumah..jam azan tu sengaja bapak cepatkan 10 minit so that bila bapak dgq azan tu bapak akan ada masa siap2 sebelum time azan yg sebenar..bapak akan start enjin motor n p masjid for solat zohor..

Actually i sangatlah respect sbb xpenah tgk bapak bangun tdoq lewat..kol 530 akan dgq bunyi jam loceng yg mak tolong kuncikan utk bapak..dgn tuala hijau fav bapak la bapak p mandi..n then as usual ready berjubah,jam tgn n minyak atar..gerak ke masjid for solat subuh...pas solat bapak melepak minum kopi ngan rakan masjid bapak...balik rumah ja..pas rehat sat bapak akan ajak mak p shopping bahan mentah kat market seberang jaya tue...since sepupu mak ada restoran roti canai,teh tarik segala,both of them akan sarapan kat sana n belikan kami nasi lemak/apom lenggang/soya..tue menu yg bapak xpenah miss bawak balik umah..tambah2 kalau cucu2 dia balik umah..lg dahsyat shopping dgn mainan la,burung mainan,baju,coklat...sampai umah ja bebudak tu akan serbu n panjat badan bapak...rindunya kat bapak.....huhuhu

Bapak yg kami kenai..dari kecik mmg bapak agak garang..garang tte iu ka...bapak jarang marah..tp sbb airmuka bapak yg serious tue km mmg macam robot kalu duduk kat umah..ingat lagik waktu kecik2 dulu,pernah satu hari tue adek2 aku bertikam lidah..tp bila once bapak masuk umah automatically suara depa berubah macam tikus..sepatah xdengaq tp still bertikam lidah kat blakang pintu..hahaha..lawak gel..aku pulak waktu kecik dulu mak kata sangat la aktif  n suka membaca..pantang tengok kakak2 study ,aku pon sebok nak join ..sampai berebut2 buku skolah ngan kak 2nd ku,kak yanti...bapak mmg pantang org main koyak2 buku..dia amek kepala kami dua n laga kan..aduh...sakit tuhan ja yg tau..tp takla sampai tahap dera tue..just insaf sat...pengajaran n pengalamn yg xbley dilupakan..sampai harini kitorang dok gelak2 bila tringat zaman dulu2..

Actually mak lg garang waktu km kecik dulu..sbb slalu gak kena tibai ngan hanger,cubit kecik n kalau guna kata2 kesat,abes mak cabai mulut kitorang..hohohoh....bapak garang ngan perwatakn,mak garang ngan tangan..hehehe...hurm..since bapak pemandu lokomotif ktmb, kitorang duduk kat quarters ktm..rumah km kat  no 36 Jalan Ashworth,prai..kawan2 semua bapak depa pon driver ketapi..depan umah plak ada jalan ketapi...memang best sgt...sbb kat ctu juga la terletaknya pondok jaga n Loko(tpt repair kepala ketapi n test drive kepala ketapi)..waktu kecik2 dulu, aku akan hantar bekalan mkn tghhari kat bapak..maklomlah tepi idung ja Loko tue...since Loko tue penamat landasan,xbahaya sangatla..ketapi pon yg ada cuma kepala ketapi ja..n pakcik2 tue mmg akan bawa slow sbb dah kat ujung landasan...pernah skali bapak ajak aku drive ketapi...macho gila dapay drive kepala ketapi n that was the best pengalaman ever ..ada gak badan ketapi2 yg open air with design yg canggih n keemasan utk golongan VIP..dahsyat..

hurm beralih balik kat bapak,kecik2 dulu mmg suka main ngan bapak pas bapak balik keja n aku balik tadika..mmg sronok sbb bila bapak balik keja ja especially kalau baru balik dr Siam,mmg banyakla hadiah utk km adek bradek..xcukop dgn buah2 segala, buku colour la yg aku paling suka..bapak plak sgt pentingkan education so,bilik kitorang mmg penuh ngan buku,ensiklopedia segala..aku plak suka colouring n bapak akan daftar nama aku kalau dia tau ada pertandingan mewarna..slalu gak dapat hadiah kalau pertandingan melukis.zmn skolah pun xkecewakan bapa sbb confirm anak2 bapak naik pentas waktu penyampaian hadiah ..jjust bersyukur yg amat...Semua tu thanks to mak n bapak gak yg xpernah disregard tanggungjawab depa bg pendidikan yg sempurna...ingat lagi waktu kecik2 dulu slalu bapak beli minyak ikan n scotts emulsion..makanan dulu plak mak yg masak...kubis masak lemah ngan udang..and ofcoz ikan kembong..buah grapes oranges lychee sntiasa dlm fridge. Paling best ikan keli mak.. ariari makan tp xjemu sbb cara gorengan mak sgtla sedap..bapak plak xpenah beli makanan luaq kalo p keja ..hari2 mak akan siapkan bekal makan n minum..xkirala pukoi 2 pagi atau 3 pagi atau 1 pagi..mak akan still bangun prepare the bekal utk bapak....walaupon anak 8,Allah xpernah sempitkan rezeki bapak..km plak xpernah rasa kekurangan apa2...Alhamdulillah...bapak kaki jalan, cuti ja bapak aka bawak kitorang p taman rimba,air terjun sambil picnic..as usual mak akan masak nasi lemak n bapak akan prepare the  mobile picnic table n air minuman...ayat fav bapak"hidup apa2 pon  kena ada perancangan"..so mmg perfect la preparation yg bapak slalu buat..utk every event......

Waktu dah meningkat dewasa,tahap kegarangan bapak dah berkurang tp as usual, dgq ja bunyi motor bapak, kitorang automatic akan jd baik..hohoho..kalau tgh melompat ,terus meluru ke sofa bukak buku..tv pon km tutup...kalau tgh gaduh,suara auto jd slow.....kalau mak komplen kami wat perangai, bapak akan senyum n cakap " aku tgk ok ja anak2 "...mana taknya, perangai berubah bila bapak ada...nak jd yg terbaik..tp kalau nak ikutkan,kitorang pon bukannya jahat sgt..hehheehe..naughty ja sket...dgn anak2 mmg dah tak garang kitorang ja auto akan cuak sket kalau bapak ada..tp ok ja..dah bley melawak balik ngan bapak....since aku n kakak bukannya jenis kutu lepak n kitorang prefer duduk kat umah bila cuti,slalu juga bapak cakap "bapak heranla..awat ampa xkluaq,anak2 org lain cuti ja dah xmelekat kat umah"sambil senyum..kami pon senyum balek..Alhamdulilah berkat didikan mak n bapak,km still pandai jaga diri n tak mudah terpengaruh ngan budaya xsehat insyaAllah sampai bila2...n Alhamdulillah semua anak bapak berjaya masuk u eventhough bapak xsempat tgk anak2 bapak pegang skroll doctorate..wish we can meet again in heaven insyaAllah....


Wednesday, August 01, 2012

home sweet home

Rumahku Syurgaku  

this has been my little tiny house during my study in Iwate University..Nama apartment nie Mezon Sa-ten(13),,,ngehngeh..rinduu nya my umah....froggie in da house..every little frog brings back memories down the memory lane...... 
岩手県 盛岡市 上田 4丁目 17番 16号 メゾン サーテン 101

冬 through my window



port yg paling baik nak ushar tetamu yg berkunjung ke mezon...

Tuesday, July 31, 2012

atashi

31/7/2012
hurm..dah agak lama xmen'update' bloq nie..lately feeling quite satisfied ngan diri  sndrik..walaupun dugaan datang dari semua arah,alhamdulillah akhirnya salah satu impian aku bakal dimakbulkan next week..harap2 rezeki ramadhan ni akan lebih berkat..InsyaAllah...one of my wish list granted...hopefully I am able to kumpoi duet p umrah ngan emak tercinta...

bila sebut pasal mak nie,airmata nie pon gedik lak nak meleleh..emak...satusatunya insan yg menjadi tempat aku mengadu di kala susah n senang ..mak jugakla best friend..kengkadang rasa cam aku ni bebudak lg padahal dah 27 tahun dah pon...tp still asyik nak merengek n berkepit ngan mak...


waktu bapak meninggal hari tu pon sampai la harinie..skali pon mak tak pernah tunjuk muka sposen..mak still the same..tabah n kuat...smangat mak yg kental dan kesabaran mak lah yg tak dak sorang pon kami adekbradek yg ada sifat tue..maklomlah semua ketegaq cam arwah bapak..kalau nak tengok mak menangis,kena bangun kol 3.00 pg waktu mak solat malam...waktu tu baru bley nampak merah padam hidung mak menangis sampai mata bengkak...n seperti biasa aku akan bertindak sebagai badut so that mak ceria balik....emak..one day I ll take good care of u...n smoga Allah pimpin hatiku supaya tak jd si tanggang..nauzubillah........

p/s: kenapa perlu manusia mengejar harta ,pangkat dan dunia..kejarlah akhirat nescaya dunia akan mengejar kita semula

Tuesday, September 07, 2010

wish list

by 27, i dah ready to move to a new career path...
by 29,have enough money for umrah....
by 31, jenjalan Paris...
by 33, i dah ada kerja yg i m heppi with...
by 35,able to buy a house in Penang island/KHTP....

Tuesday, March 31, 2009

旅立ちの思い出

A walk to remember
my last trip to Disney Land with Makki chan on the 25/3/2009
disney..i m missing the fun
 
with syazi n syer trip to budougari anggur plucking

hanami 2009 at hirosaki,aomori

hanami at shijyushida damu iwate

四十四田 ダーム shijyuushida
below was my last trip:」」with kouhai onna to Jodogahama 浄土ヶ浜..tasek di hujung iwate 岩手..we went there by train n gamble ...solat pon kat tepi tasek..the air was so cold n sweet that day////